08. Mars…
Catalyzator dechifrerer matintolleranselisten fra eu-biotek…

Dette er ikke ment som noe jeg forventer masse svar på men kun en tenketank for mine egne logikktanker eller mangel på sådanne omkring mat, ernæring og eventuelle problemer dertil…

Et vanlig lunsjmåltid: Sunt og godt og samtlige bestandeler nøye sjekket og godkjent av matintolleransekontrolløren, VollKornBrot fra Bakers, Soya Spesial “smør” fra Mills, Kalkun naturell pålegg fra Prior, SogneMorr fra Gilde og en “dessertskive med Honning fra Honningsentralen og å drikke valgte jeg SolHavre havremelk fra Ica.

Jeg vet ikke hvor nøye andre går inn i slike detaljer men jeg vil for min egen del ta et nøyere blikk på dette her i min egen verden for å vandre litt tankemessig omkring disse spørsmålene. Jeg har nå forsøkt å sette meg inn i ulike “fagkyndiges” uttalelser vedrørende matintolleranse og allergier men finner på sett å vis ikke noen eksempler som gir meg forklaring på dette i en sammenheng slik som jeg selv lurer på. I all hovedsak lurer jeg nemlig på forskjellen mellom intolleranser og allergier og hvorvidt disse kan spores å ha sitt utgangspunkt i kun en såkallt lekk tarm eller om bakgrunnen kan være allergi og isåfall kan lekk-tarm problemet OG allergier forsterke hverandre i problematikken mens de egentlig er hver for seg.

Det finnes et utall infosider i både offentlige og private nettsider men jeg legger ikke alle disse her annet enn disse to som jeg syns oppsummerer dette ganske greit om temaet: http://www.naaf.no/Fakta/Mat/Matallergi/ og http://www.lekktarm.info

Jeg tok jo denne testen fra: http://eubiotek.net og denne viste jo at jeg hadde såkallte IgG antistoffer fra immunforsvaret i blodet mot 17 rene matsorter og jeg vil her gå gjennom alle 17 med mine tanker omkring disse for å lede frem til mine tankemessige spørsmål.

Et annet lunsjmåltid også like sunt og godt og samtlige bestandeler nøye sjekket og godkjent av matintolleransekontrolløren…

DRUER:
Testen var kun mot røde druer så hvorvidt dette også gjelder de grønne vites ikke. Men jeg liker ikke druer… ikke liker jeg vin heller så hverken druer eller vin inngår i mitt kosthold. Men ca en gang pr måned i snitt har jeg spist havregryn med banan og rosiner samt at det brukes jo også ofte druesukker i matvarer så selv om jeg ikke spiser druer så inngår dette produktet i mitt kosthold til vanlig vil jeg tro selv om det ikke er direkte synlig som druer.

AMARANTH MEL:
Jeg har ikke funnet nok info om denne meltypen hverken i de matvarer jeg spiser til vanlig eller andre tilfeldige matprodukter så her er jeg blank på info.

MAIS:
Jeg liker godt kokte hele maiskolber men det blir kun et par ganger i året at disse når mitt matbord og ikke liker jeg popkorn så disse er utelukket, men det dukker stadig opp mais i løs form i ulike ferdigretter og salater og det tilsettes også ofte maissubstanser i mange matvarer så denne kan jeg ha spist ofte ja.

MYSE:
Det sto ikke noe om hvilket slag myse dette gjaldt men kun myse så jeg har tatt utgangspunkt i vanlig kumelkmyse. Dette er jo en vanlig tilsettning i mengder med ferdigvarer pluss at jeg ofte bruker fløtemysost på brødskiva mi.

HVITT SUKKER:
Selv bruker jeg aldri sukker i mat eller drikke av noe slag, til venner og families store irritasjon over hvor sær jeg er har jeg brukt diabetikersyltetøy og slikt som er minst mulig søtet med klissete sukker i mange år, men det inngår som tilsetningstoff både som konserverende og som søtningstoff i omtrent alt av ferdigmat så denne har jeg nok fått inn daglig med kosten alikevel ja.

MELK:
Jeg har her tatt utgangspunkt i at testen sikter til ku-melk da det ikke er nevnt noe mer spesifikt. Jeg både drikker melk (Hel-melk) hver dag og denne inngår også som tilsetning i større eller mindre grad i de fleste ferdigmatvarer så det blir ja på inntak av denne også.

TORSK:
Jeg gikk fra morsmelk og over på torsk da jeg var bitteliten og dette har alltid vert min favorittfisk 😀 og den har inngått som ukentlig middagsmat hele mitt liv.

ØSTERS:
Jeg har aldri, såvidt meg bekjent, spist østers. I barndomshjemmet jeg vokste opp i spiste vi derimot ofte blåskjell (ca 30 år siden sist) som er det nærmeste jeg klarer å erindre til dette produktet. Østers er dessuten et kostbart matprodukt så vidt jeg vet og jeg betviler at det inngår substanser fra denne i vanlig ferdigmatvarer så denne reaksjonen er et stort ?

TUNFISK / MAKRELLSTØRJE:
Det nærmeste jeg kommer til tunfisk er at jeg er vokst opp på den beslektede vanlige makrellen og at jeg bruker å la mine to firbeinte pelssamboere få en liten boks med Tunfisk å kose seg med en gang i måneden uten at jeg føler noe behov for å prøvesmake delikatessen deres. Makrell har jeg ikke spist på mange år, 10 – 20 ? Altså ikke noe jeg selv spiser såvidt jeg vet og ikke kjenner jeg til at denne matvaren inngår i noen ferdigmatprodukter heller annet enn påleggsbokser med makrell i tomat ?

LIMA BØNNER (store hvite)
Ja disse har jeg spist tror jeg… Jeg brukte for en del år siden da jeg ennå var litt mer daglig mobil å stoppe hos en innvandrerbutikk hvor de blandt annet hadde bokser med kjempestore hvite bønner som smaker helt nydelig men somsagt er dette noen år siden og hvorvidt dette matproduktet inngår i andre ferdigmatretter har jeg heller ikke funnet ut av med sikkerhet.

SOYA BØNNER:
Her er nok en kjent beboer på matvarelista mi… Soft soya margarin, soyaolje, soyabønner osv så denne har nok både som salatbønne og som margarin og som tilsetningstoff i ferdigmatvarer sneket seg inn i kostholdet på daglig basis ja.

LINSER:
Jeg har aldri brukt linser i kostholdet såvidt jeg vet men dette kan muligens ha kommet inn via ulike brødtyper og annen ferdigmat og kanske også i salater ?

HVIT RIS:
Ris generellt er jeg oppvokst på og den har inngått i matveien både i ren form og i matretter som er bassert på ris og inngår også ofte i ulike ferdigmatretter jeg har valgt i kostholdet ja.

SPELT:
Ikke kjent at Spelt inngår i mitt kosthold annet enn at jeg en skjelden gang har kjøpt såkallt speltbrød fordi det påstås å smake så mye bedre enn vanlig brød, typisk en til to ganger pr år har jeg muligens spist dette men på den annen side kan kanske Spelt være tillskudd i andre matvarer ?

HVETE:
Ja, daglig inntak av brødmat og det inngår jo hvete i pizza også og sauser og alt mulig så denne vet jeg med sikkerhet å ha spist så å si daglig i mange år.

TOMATER:
Både som “grønnsak” og som ketsjup og den inngår i mange ulike typer ferdigmat og således har jeg nok spist tomat nesten hver dag selv uten å være det bevisst ja.

SPINAT:
Har ingen tidligere kunnskaper om å ha spist spinat men det siste året har jeg spist den som topping på pizza med kylling og spinat fra Dr.Oetker så denne har jeg nok inntatt opptil flere ganger pr uke det siste året iallfall og den kan også inngå i ulike salatblandinger jeg har spist ja.

Ennå et sunt og godt lunsjmåltid og samtlige bestandeler nøye sjekket og godkjent av matintolleransekontrolløren…

Så kommer jeg til tenkespørsmålene mine:
Det sies jo fra flere hold at ved matintolleranser så må en regne med lang tid for å fri fordøyelsen fra det en reagerer på å la tarmene reparere seg før en kan forsøke forsiktig å spise det igjen men jeg har litt problemer med å forstå dette relatert til de matvarene jeg faktisk ikke spiser ? slik som Østers og tunfisk foreksempel, hvordan finne ut hvor man finner dette produktets innvirkning på sin egen fordøyelse når man ikke spiser det og ikke kjenner til at det inngår i matvarer ? eller vil dette da kunne relateres til en ren allergi uavhengig av et evventuellt lekk tarm problem ?

Reaksjoner på mat er vanskelig å lese selv fra ens egen kropp, mavevondter, tarmknytninger, feberrier og frysninger og ulike eksemer er jo ofte relatert til kanske et eller noen få matprodukt mens et måltid somoftest består av mange produkter og slikt blir en ikke klok av uten tester som viser veien og da er denne matintolleransetesten kjekk å ha. Men det er alikevel ett symptom jeg har som jeg tror indikerer i retning av mer trøbbel enn denne testen avdekker og det er matleihet ? Uansett hva jeg spiser så blir jeg matlei efter en drøy ukes tid, selv om maten er variert og ingen dager inneholder samme mat men eksempelvis ti dager med ti ulike matvarer så blir jeg matlei som om kroppen blir utslitt av å få mat i det hele tatt ? og må liksom ha et døgn på vann, soving og småspising liksom… og det er slike dager jeg somoftest har tydd til melk for at kroppen skulle ha nødvendig overlevelsesnæring / energi og det har faktisk føltes veldig godt i kroppen. Men de siste 5 – 6 årene har dette vært umulig å gjennomføre på grunn av ytterligere manglende krefter og muligheter til rett å slett å ha nok mat i huset og mavevondter, eksemer og andre trettende symptomer har eskalert noe voldsomt og gjort alt ennå vanskeligere å håndtere. Om denne matleiheten rett å slett har sitt utspring i tarmproblemene er jo usikkert men det får nok tiden vise om problemet kan minskes.

Spørsmålstankene blir således flerdelte: Indikerer dette at årsaken er ALLERGI ? fordi en har immunforsvar mot noe en ikke inntar ? eller ikke har inntatt på 10-20-30 år ? og kan en slik matintolleranse utledes av stoffer som likner hverandre og hvor finner en da disse lignehverandrestoffene for å “plukke” de bort fra matvarelisten når matvarelisten fra eu-biotek ikke har slike sammenlignbare systemer ? Dette blir jo som en form for kryssallergi slik som ofte sees ved pollenallergier og matvarer, men hvor kommer dette inn kontra matintolleranser hvis de ikke er utledet fra en underliggende allergi ?

Og hvorfor ikke ta kveldsmaten i grønn form… og det ble inntatt en stor bolle av slik ferdig salatblanding fra Bama med Sognemorr fra Gilde til og et par skiver Rugsprø-havre fra Wasa men toppingen her består desverre av en lettere “ulovlig” men aldeles nydelig Heinz Garlic dressing…

MIN FREMGANGSMÅTE:
Jeg har valgt å fokusere bortenfor min egen nesetipp og på de nesten 80 matvarene som testen viste 0 reaksjon på. Selv om dette virker som utrolig mange matvarer så er ikke alle like vanlige i et norskt kosthold og i norske daglivarebutikker men til syvende og sist gir de uansett både romslighet i matveien til et variert kosthold og ikke minst et sunt og smakelig godt kosthold så jeg kommer ikke til å lide i matveien såfremt jeg klarer å komme meg til butikk for å handle mat og ikke minst har krefter til å velge matvarer å lese småskriftene i innholdsdeklarasjoner nøye samt å frakte matvarer hjem og ha tilstrekkelig lagerplass osv… *sukk* det er ikke lett når utmattelsen råder og veien er lang men jeg greier det nok med tid og stunder, og det er trossalt viktig å minne seg selv på at matbutikken er like utilgjengelig og vanskelig å nå enten jeg skal kjøpe den ene maten eller den andre…

Mens jeg fokuserer på kostholdet så har mine to samboere valgt å fokusere ut i verden og de veksler høflig på å sitte i vinduskarmen på badet å stirre mot den vinterhvite spennende skogen utenfor, garasjen vi bor i er som kjent ikke bortskjemt med vindusutsikt hehehe…

Det er jo trossalt der mine problemer med manglende tilrettelegging og manglende hjelp fra helsevesenet og kommunen har stoppet opp og det er jo dette mine nettsider i stor grad har handlet om de siste 5 – 6 årene… 😉